Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
  • Greek
  • English (United Kingdom)

Θεσσαλονίκη, κόρη του Φιλίππου του Β’, αδελφή του Μ. Αλεξάνδρου, χάρισε το όνομά της σε μία από τις σημαντικότερες πόλεις του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου ελλαδικού χώρου. Η Θεσσαλονίκη είναι μία από τις ωραιότερες και ρομαντικότερες ευρωπαϊκές πόλεις, όχι άδικα αποκαλούμενη νύμφη του Θερμαϊκού. Μία πόλη που συνδυάζει και ενσωματώνει αρμονικά την πλούσια ιστορία της με τη σύγχρονη πραγματικότητα παρέχοντας στον επισκέπτη της ότι αναζητά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πόλη αποτελεί top προορισμό για όποιον επιλέξει να επισκεφθεί την Ελλάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Από αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και θέατρα μέχρι πολυτελή καταλύματα, νυχτερινά κέντρα  εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, η Θεσσαλονίκη έχει καταφέρει να υπερασπιστεί τον τίτλο της συμπρωτεύουσας ικανοποιώντας όλες τις επιθυμίες. Γνωστή για τη φιλοξενία, τη θέρμη και την ευγένεια των κατοίκων της δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο ούτε τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

thessaloniki

ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ-ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ

ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ: Αναμφισβήτητα το σήμα κατατεθέν της πόλης και δεσπόζον σημείο στην παραλιακή ζώνη της. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο ενώ  κατά την περίοδο 1450-1470, όπου θεωρείται ότι κατασκευάστηκε, αποτελούσε οχυρωματικό έργο που χτίστηκε στη θέση προϋπάρχοντος βυζαντινού πύργου.

 

ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ:  Γνωστή και ως Καμάρα βρίσκεται στην πάνω πλευρά της οδού Εγνατίας και  αποτελεί ένα από τα εμβληματικότερα μνημεία της πόλης αλλά και το πιο διάσημο σημείο συνάντησης των κατοίκων. Χτίστηκε προς τιμήν του Αυτοκράτορα Γαλερίου το 305 μ.Χ και αποτελεί μέρος του Γαλεριανού συγκροτήματος. Αξίζει να δοθεί προσοχή στις ανάγλυφες παραστάσεις που βρίσκονται στους πεσσούς.

 

ΡΟΤΟΝΤΑ: Χτίστηκε περί το 304 μ.Χ και είναι θολωτό στρόγγυλο κτίσμα, όμοιο με τον Πάνθεον της Ρώμης, ενώ αρχικά προοριζόταν για ναός του Διός ή Μαυσωλείο του Γαλερίου. Κατά τους βυζαντινούς χρόνους μετατράπηκε σε ναό των Ασωμάτων Δυνάμεων και μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 αφιερώθηκε στον Άγιο Γεώργιο. Αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΑΝΑΚΤΟΡΑ ΓΑΛΕΡΙΟΥ: Ευρισκόμενο στη νοτιοδυτική πλευρά της πλατείας Ναυαρίνου χτίστηκε στο διάστημα της Ρωμαϊκής Τετραρχίας προς τιμήν του Αυτοκράτορα Γαλερίου. Μαζί με το Οκτάγωνο, τον Ιππόδρομο, την αψιδωτή αίθουσα (που βρίσκονται επίσης στην πλατεία Ναυαρίνου), την Αψίδα του Γαλερίου και τη Ροτόντα,  αποτελούν το Ανακτορικό Συγκρότημα του Γαλερίου.

 

ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΑΙΚΗ ΑΓΟΡΑ: Αποτελεί αντίγραφο του κέντρου της Ρώμης, χτισμένη κατά τα τέλη του 2ου με αρχές του 3ου αιώνα μ.Χ. Κατά τη ρωμαϊκή περίοδο, όταν λειτουργούσε κανονικά, περιελάμβανε μία μεγάλη ορθογώνια πλατεία, ένα Ωδείο – Βουλευτήριο με κερκίδες και σκηνή, καθώς και πολυώροφη στοά. Επιπρόσθετα, υπήρχε και λουτρικό συγκρότημα αποτελούμενο από μία κυκλική αίθουσα εφίδρωσης και εικοσιπέντε λουτήρες. Σημαντικά ευρήματα αποτελούν τα ψηφιδωτά δάπεδα, αγωγοί και οχετοί αποχέτευσης, αργυρά νομίσματα και μαρμάρινα γλυπτά.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΛΟΥΤΡΑ: Βρίσκεται στην είσοδο του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Πόλης και λειτούργησε ως λουτρό για άνδρες και γυναίκες. Είναι το μοναδικό λουτρό της συγκεκριμένης περιόδου που σώζεται. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας διατήρησε τη λειτουργία του και πήρε την ονομασία Κουλέ Χαμάμ. Η λειτουργία του σταμάτησε τη δεκαετία του 1940 και αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΤΕΙΧΗ: Στη σημερινή τους μορφή, τα οχυρωματικά τείχη που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 4ου με μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ  εκτείνονται σε μήκος τεσσάρων χιλιομέτρων. Αρχικά το μήκος ήταν 8 μέτρα και το ύψος 10-12 μέτρα. Στη βορειοανατολική τους πλευρά, τα τείχη, ανεβαίνουν προς την Ακρόπολη εντός της οποίας βρίσκεται και το Επταπύργιο. Τα βυζαντινά τείχη της πόλης αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΕΠΤΑΠΥΡΓΙΟ:  Γνωστό και ως Γεντί Κουλέ (Yedi Kule) , βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά των τειχών, περιλαμβάνοντας και την Ακρόπολη. Αποτελείται από το Βυζαντινό Φρούριο και τα νεότερα κτίσματα των φυλακών που κατασκευάστηκαν κατά το 1890.

 

ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΓΩΝΙΟΥ: Διαφορετικά Πύργος της Αλύσεως βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Πόλης. Μαζί με το Λευκό Πύργο και τον Πύργο Βαρδαρίου αποτελούσαν ισχυρά οχυρά τουρκικής κατασκευής. Η θέα που προσφέρει το σημείο είναι μοναδική και αξίζει να το επισκεφθείτε.

 

ΑΝΩ ΠΟΛΗ: Ο μοναδικός οικισμός που παρέμεινε σώος μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 και γι’ αυτό διατήρησε τα παραδοσιακά του στοιχεία. Βρίσκεται στα βόρεια της πόλης και αξίζει να την επισκεφθείτε για να γνωρίσετε τόσο την παραδοσιακή αρχιτεκτονική όσο και να απολαύσετε την καταπληκτική θέα που προσφέρει.

 

ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

Η Θεσσαλονίκη, ως βυζαντινή συμπρωτεύουσα, βρίθει περίτεχνων βυζαντινών ναών με πολλούς από αυτούς να ακολουθούν πρωτότυπο αρχιτεκτονικό ρυθμό, που σπάνια συναντάται  σε άλλες περιοχές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο ναός της Αγίας Σοφίας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ο ναός του Προφήτη Ηλία, η Παναγία Αχειροποίητος, η Παναγία Χαλκέων, ο ναός τους Σωτήρος, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου) κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από αυτούς τους ναούς είναι Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΜΟΝΗ ΒΛΑΤΑΔΩΝ: Η Μονή βρίσκεται στην περιοχή της Άνω Πόλης, πολύ κοντά στα τείχη του Επταπυργίου. Χτίστηκε πιθανότατα από την Άννα Παλαιολογίνα, κατά τα μέσα του 14ου αιώνα. Είναι το μοναδικό μοναστήρι της βυζαντινής περιόδου που σώζεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα, ενώ διοικητικά ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αξιοσημείωτη είναι η θέα που προσφέρει η περιοχή.

 

ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ: Ο ναός του Πολιούχου Αγίου της πόλης είναι μία πεντάκλιτη βασιλική, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και βρίσκεται επί της ομώνυμης οδού. Είναι ιδιαίτερα επιβλητικό οικοδόμημα με τις συστοιχίες κιόνων και τα ιδιαίτερης αισθητικής αξίας κιονόκρανα καθώς και τα ψηφιδωτά να αποτελούν τα δεσπόζοντα χαρακτηριστικά του εσωτερικού του. Εξέχον σημείο του ναού είναι ο χώρος όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, καθώς επίσης και οι υπόγειες κατακόμβες – τόπος μαρτυρίου του Αγίου- όπου σήμερα λειτουργεί μουσειακή έκθεση. Ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:  Στη συμβολή δύο εκ των πιο κεντρικών δρόμων της πόλης- Αγίας Σοφίας και Μητροπόλεως- βρίσκεται ο Μητροπολιτικός Ναός της Θεσσαλονίκης, αφιερωμένος στον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά. Πρόκειται για έναν από τους ομορφότερους ναούς, που συνδυάζει βυζαντινές κα νεοκλασικές επιρροές.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΤΗ: Στη συμβολή των οδών Μακένζυ Κινγκ και Παύλου Μελά βρίσκεται και λίγα μέτρα κάτω από τη στάθμη του δρόμου βρίσκεται μέσα σε μια μικρή όαση, ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Μετά την είσοδο στο ναό είναι διάχυτη η αίσθηση μεταφοράς σε άλλο χρόνο. Κάτω από την αυλή υπάρχουν υπόγειες στοές και μία πηγή, που ανακαλύφθηκαν ο 1892.

 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ : Ο ναός είναι αφιερωμένος  στη Σοφία του Θεού, όπως και η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο ναός είναι χτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο βασιλικής με θολωτό, με το σώμα του να διαγράφει σχήμα ισοσκελούς σταυρού. Με την είσοδο στο ναό αντιλαμβάνεται κανείς την ιστορικότητα και μοναδικότητα του μνημείου καθώς παρόμοιοι ναοί τόσο ως προς την αρχιτεκτονική όσο και ως προς τις αγιογραφίες, υπάρχουν ελάχιστοι, και αυτοί βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη. Παλαιότερα ο ναός λειτουργούσε ως Μητρόπολη.

 

ΜΟΥΣΕΙΑ

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:  Ιδρύθηκε το 1912 και βρίσκεται επί της οδού Μανώλη Ανδρόνικου στο κέντρο της πόλης. Φιλοξενεί εκθέματα τόσο από τις ανασκαφές της Θεσσαλονίκης όσο και από ανασκαφές στους νομούς Κιλκίς Πιερίας και Χαλκιδικής. Κατά την επίσκεψη στο μουσείο αναγνωρίζει κανείς το μεγαλείο του πολιτισμού των  Μακεδόνων.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το μουσείο στεγάζεται σε ένα νεοκλασσικό κτίριο σε σχέδιο του Ερνέστου Τσίλλερ, επί της οδού Προξένου Κορομηλά, δίπλα από τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1982. Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται ντοκουμέντα από την πορεία του αγώνα για την απελευθέρωση της πόλης, τις κυριότερες φάσεις της μακεδονικής ιστορίας του 19ου  με αρχές του 20ου αιώνα.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ: Σκοπός του Μουσείου είναι η μελέτη της παραδοσιακής κουλτούρας της περιοχής της Βορείου Ελλάδος, ανά τους αιώνες. Σήμερα, σε συνεργασία με άλλους φορείς, το Μουσείο βρίσκει πολλούς τρόπους αλληλεπίδρασης με το κοινό διοργανώνοντας εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.α.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως, κοντά στο Αρχαιολογικό και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Διαθέτει συλλογή από όλους τους κρίσιμους αγώνες της ελληνικής ιστορίας, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και την εμπλοκή στην Κύπρο το 1974. Το κτίριο διαθέτει βιβλιοθήκη με πλούσια βιβλιογραφία και αμφιθέατρο.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Το μουσείο βρίσκεται επί της Λεωφόρου Στρατού, απέναντι από το Πεδίον του Άρεως και ιδρύθηκε το 1994. Ανάμεσα στις εκθέσεις περιλαμβάνονται εκθέματα σχετικά με την παλαιοχριστιανική περίοδο τη μεσοβυζαντινή καθώς και τα χρόνια μετά την Άλωση. Το μουσείο τιμήθηκε το 2005 με το «Βραβείο Μουσείου» του Συμβουλίου της Ευρώπης και το κτίριο στο οποίο στεγάζεται, θεωρείται ένα από τα καλύτερα κτίρια δημόσιας αρχιτεκτονικής.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: Το μουσείο ιδρύθηκε το 1987 και στεγάζεται στον 1ο όροφο της  ειδικά διαμορφωμένης αποθήκης Α’ του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Το μουσείο προβαίνει σε αρκετές δράσεις, προωθώντας την τέχνη της φωτογραφίας ενώ σε συνεργασία με τη CEDEFOP  έχει θεσπίσει διεθνές βραβείο και από το 2008 διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας “Photobiennale”. Αξίζει να απολαύσετε ένα ρόφημα στο καφέ του χώρου με την υπέροχη θέα προς το παραλιακό μέτωπο της πόλης.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΤΟΥΡΚ: Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο πατέρας δηλαδή των Τούρκων όπως ερμηνεύεται το όνομά του, βρίσκεται πίσω ακριβώς από το τούρκικο Προξενείο. Η οικία σήμερα λειτουργεί σαν μουσείο, με πλήθος Τούρκων τουριστών να συρρέει για να τιμήσει τον αναμορφωτή του τουρκικού έθνους. Το εσωτερικό του μουσείο έχει παραμείνει σχεδόν άθικτο ενώ εκτίθενται πολλά προσωπικά αντικείμενα και φωτογραφίες του Ατατούρκ.

thessaloniki

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, με το χαρακτηριστικό ¨σχήμα μπουκάλι¨ (σε έμπνευση Ερνέστ Εμπράρ), αποτελεί ορόσημο για την πόλη, τόπος συνάντησης, αγορών αλλά και σημείο ξεκούρασης, με τις πολλές επιλογές διασκέδασης που προσφέρει.

ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον Λευκό Πύργο, στην παραλία της πόλης και αναπαριστά τον Βασιλιά των Μακεδόνων Αλέξανδρο Γ΄ πάνω στον πιστό του Βουκεφάλα. Παραπλεύρως υπάρχει μία μπρούτζινη ανάγλυφη παράσταση της μάχης της Ισσού, καθώς και δύο σειρές από ασπίδες και σάρισες που συμβολίζουν τους απλούς Μακεδόνες στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό του Μεγάλου Στρατηλάτη. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο με συνολικό ύψος τα 11 μέτρα, σε σχέδιο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ: Ακόμη ένα σήμα κατατεθέν της πόλης με ύψος που αγγίζει τα 76 μέτρα, βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Για αρκετά χρόνια αποτελούσε το εκθεσιακό περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Αξίζει να επισκεφτείτε το καφέ- εστιατόριο με την υπέροχη θέα, που φιλοξενείται εκεί.

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ένας από τους σημαντικότερους  θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1961 και συμμετέχει ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και της χώρας. Στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο επί της οδού Εθνικής Αμύνης με θέα προς την παραλία της πόλης.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είναι μία ετήσια εμπορική έκθεση με παγκόσμια ακτινοβολία, βαρύνουσας σημασίας τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρώπη. Διοργανώνεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους σε μία έκταση 180.000 τ.μ στο κέντρο της πόλης και έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1926, ενώ εμπνευστής της ήταν ο υπουργός Νικόλαος Γερμανός.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ένα από τα καλύτερα σημεία της παραλίας της πόλης είναι χτισμένο το επιβλητικό κτίριο του Μεγάρου Μουσικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της πόλης. Μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με θέα στη θάλασσα, στον υπέροχο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

Εκτός από το βυζαντινό και το ρωμαϊκό στοιχείο, η Θεσσαλονίκη έχει και πολλά κτίρια τα οποία μαρτυρούν και την ιστορία της ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι λοιπόν περπατώντας επί της οδού Εγνατίας θα συναντήσει κανείς τα περίφημα Λουτρά Μπέη Χαμάμ, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους  και το Αλκαζάρ ή Χαμζά Μπέη Τζαμί. Απέναντι ακριβώς, επί της Βενιζέλου, θα βρείτε το περίφημο Μπεζεστένι μνημείο που χτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β’. Βορειότερα, στην οδό Κασσάνδρου, θα συναντήσετε επίσης και το Αλατζά Ιμαρέτ που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Ανατολικότερα, επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα συναντήσετε το Γενί Τζαμί, το οποίο για κάποιο διάστημα λειτούργησε ως Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ακόμη και πολλά διατηρητέα κτίρια τα οποία στο παρελθόν ανήκαν σε Τούρκους ή Εβραίους επιφανείς του  19ου και του 20ου αιώνα, όπως η Βίλα Μπιάνκα (σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη), η Βίλα Καπαντζή (σημερινό Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας), η Βίλλα Μορντώχ, η Έπαυλη Μοδιάνο (σημερινό Λαογραφικό-Εθνολογικό μουσείο), η Βίλλα Αλλατίνι (σήμερα στεγάζει την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)κ.α.

 

ΑΓΟΡΕΣ: Το κέντρο της πόλης αποτελεί ιδανικό προορισμό αγορών καθώς συνδυάζει τα πάντα, ικανοποιώντας και τους πιο απαιτητικούς. Πληθώρα καταστημάτων υπάρχει σε όλο το κέντρο, με το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα και την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται επί των οδών Τσιμισκή, Αγίας Σοφίας, Μητροπόλεως, Εγνατία, Βενιζέλου. Επί της οδού Τσιμισκή βρίσκεται και το εμπορικό κέντρο Πλατεία Odeon όπου προσφέρεται και η δυνατότητα του κινηματογράφου. Για αγορές σε είδη delicatessen μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την αγορά Μοδιάνο, αλλά και το Καπάνι για κάθε είδους αγορές. Για όποιον βέβαια επιθυμεί να κινηθεί εκτός κέντρου, υπάρχουν αξιόλογες επιλογές. Ανατολικά του νομού στο 11ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης- Νέων Μουδανιών υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της πόλης, το Mediterranean Cosmos όπου υπάρχουν πολλές επιλογές αγορών αλλά και διασκέδασης. Κοντά στην ίδια περιοχή υπάρχει το εκπτωτικό κέντρο Mega Outlet που παρέχει επώνυμα προϊόντα σε καλές τιμές. Δυτικά, στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού της πόλης υπάρχει το One Salonica Outlet Mall.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ-ΦΑΓΗΤΟ: Προσφέρονται πολλές επιλογές διασκέδασης αλλά και φαγητού καθώς η πόλη έχει παραδοσιακά σταθερά καλή φήμη σε σχέση με τη νοστιμιά, την ποιότητα αλλά και την ποσότητα στο φαγητό. Στο κέντρο της πόλης, μπορεί κανείς να απολαύσει ένα καφέ ή οποιοδήποτε ρόφημα σε κάποιες από τις πολλές καφετέριες που βρίσκονται επί της οδού Λεωφόρου Νίκης, ατενίζοντας τη θάλασσα. Πληθώρα καφέ, ζαχαροπλαστείων και ταχυφαγίων υπάρχει και στην πλατεία Αριστοτέλους. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τα Λαδάδικα είτε για φαγητό είτε για ποτό. Διάσπαρτα μέσα σε στενά του κέντρου, υπάρχουν γραφικά ουζερί και ταβερνάκια αλλά και bistro. Για όποιον προτιμά τη θέα από ψηλά η Άνω Πόλη, στα βόρεια του κέντρου και το Πανόραμα, στα ανατολικά- γνωστό για τα γλυκά «τρίγωνά» του- είναι ιδανικοί προορισμοί. Εξαιρετικές επιλογές φαγητού ή ποτού μπορεί να έχει κανείς και στην παραθαλάσσια περιοχή της Καλαμαριάς και της Νέας Κρήνης, ανατολικά του κέντρου της πόλης. Σε ότι αφορά τη βραδινή διασκέδαση, η Θεσσαλονίκη δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο αφού φημίζεται για τη νυχτερινή ζωή της. Από τα ξενυχτάδικα στη λεωφόρο Νίκης, στην οδό Βαλαωρίτου και στο Λιμάνι, μέχρι τα μπουζούκια στην περιοχή του Αεροδρομίου (το καλοκαίρι) ή στην περιοχή της Βίλκα (το χειμώνα) οι επιλογές είναι πολλές. Οι λάτρεις του τζόγου μπορούν να μείνουν ικανοποιημένοι με τη φιλοξενία που θα τους προσφέρει το καζίνο της πόλης, το γνωστό Regency Casino”. Οι θεατρόφιλοι μπορούν να παρακολουθήσουν πολλές παραστάσεις οι οποίες ανεβαίνουν στα πολλά θέατρα που διαθέτει η πόλη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και του καλοκαιριού. Πολύ γνωστά θέατρα είναι το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το Βασιλικό Θέατρο ( επί της παραλιακής λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου) το θέατρο Δάσους , το θέατρο της Μονής Λαζαριστών κ.α . Υπάρχει επίσης πληθώρα θερινών και μη κινηματογράφων. Φυσικά σπουδαίο ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης και όχι μόνο διαδραματίζει το φημισμένο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

 

Η Θεσσαλονίκη, εκτός από πόλη-προορισμό μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει και πόλη- ορμητήριο, από όπου μπορείτε ,σε σύντομο χρόνο να βρεθείτε σε άλλους προορισμούς, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Πολύ κοντά από τη Θεσσαλονίκη, βρίσκονται αρκετά χιονοδρομικά κέντρα που αποτελούν κορυφαίους χειμερινούς προορισμούς. Σε απόσταση περίπου 200 χλμ, βορειοδυτικά της Θεσσαλονίκης θα βρείτε το χιονοδρομικό κέντρο του Βόρα-Καϊμάκτσαλαν αλλά και της Βίγλας (περίπου 300 χλμ). Ανατολικά και σε ακόμη κοντινότερη απόσταση (περίπου 100 χλμ) θα βρείτε τα χιονοδρομικά κέντρα 3-5 Πηγάδια και Σελίου .Λίγο νοτιότερα, βρίσκονται το χιονοδρομικό κέντρο Βασιλίτσας (περίπου 240 χλμ)  το χιονοδρομικό κέντρο Πιερίας (περίπου 100 χλμ) αλλά και το χιονοδρομικό κέντρο Ολύμπου (περίπου 180 χλμ). Στα βορειοδυτικά του Νομού Θεσσαλονίκης, δημοφιλές τουριστικό θέρετρο αποτελεί το όρος Φαλακρό. Για όποιον προτιμά τις εκδρομές στη φύση, μπορεί να επιλέξει την απόδραση σε κάποια παραλίμνια περιοχή όπως αυτή της Κερκίνης, της Κορώνειας και της Βόλβης ή σε κάποια παραποτάμια περιοχή όπως αυτή του Εθνικού Πάρκου στο Δέλτα Αξιού.

 

thessaloniki

Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες - χαμηλές τιμές.


Η εταιρία SmartRent προσφέρει τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην Θεσσαλονίκη - Κρήτη.ενοικιάσεις αυτοκινήτων Θεσσαλονίκη Κρήτη
ενοικιάσεις αυτοκινήτων Θεσσαλονίκη Κρήτη
 Horizontal Banner transparent eot authorized licence

mcpp wllt btn chk 147x034px

EOT: 0933Ε81000166401

Ασφάλεια

Όλες οι πληρωμές που πραγματοποιούνται με χρήση κάρτας διεκπεραιώνονται μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πληρωμών " Alpha e-Commerce" της Alpha Bank και χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση TLS 1.2 με πρωτόκολλο κρυπτογράφησης 128-bit (Secure Sockets Layer - SSL). Η κρυπτογράφηση είναι ένας τρόπος κωδικοποίησης της πληροφορίας μέχρι αυτή να φτάσει στον ορισμένο αποδέκτη της, ο οποίος θα μπορέσει να την αποκωδικοποιήσει με χρήση του κατάλληλου κλειδιού.

H SmartRent σέβεται την ιδιωτικότητά σας. H παρούσα ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies με σκοπό να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης. Μπορείτε να αρνηθείτε .Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε περισσότερα.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech