espa

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η ζεστή λιμνοθάλασσα του Μπάλου στη χερσόνησο της Γραμβούσας είναι διάσημη για τα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ, ρηχά νερά της, τις πλούσιες σε λευκή άμμο ακτές της, που σε κάποια σημεία γίνονται ροζ, απ’ τα εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια της. Είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα προστασίας Natura με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας, όπως η διάσημη χελώνα caretta-caretta. Μπορείτε να επισκεφθείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αι- Γιάννη, στο Τηγάνι, αλλά και το σπηλαιοβάραθρο όπου σφαγιάσθηκαν από τους Οθωμανούς πολλά γυναικόπαιδα εις μνήμην των οποίων τελείται μνημόσυνο κάθε Αγίων Πάντων, ενώ υπάρχει  αναμνηστική πλάκα για να θυμίζει αυτή τη θηριωδία. Λίγο βορειότερα, στο ακρωτήρι Κώρυκου, συναντάμε τα ερείπια της ρωμαικής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα, όπου σήμερα βρίσκεται το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.

Παραλία Γλυκά Νερά

Κρυμμένη ανάμεσα στους Σφακιανούς ορεινούς όγκους, η παραλία αυτή διεκδικεί μία θέση ανάμεσα στις 20 ομορφότερες της Ευρώπης. Τη συναντάμε 75 χλμ νότια των Χανίων και 4 χλμ δυτικά της Χώρας των Σφακίων. Πήρε το όνομά της από τις πηγές γλυκού νερού που αναβλύζουν δίπλα και μέσα στη θάλασσα. Μάλιστα, θα δούμε ανοίγματα μέσα στα βότσαλα με γλυκό νερό. Βοτσαλωτή παραλία, βαθυγάλαζα νερά και ορεινά μονοπάτια που σε καλούν ν’ ακολουθήσεις, δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό. Στη βάση του γκρεμού, θα συναντήσετε τα ερείπια του ναού της Αγίας Παρασκευής. Ο μόνος τρόπος για να φθάσετε ως εδώ είναι με καραβάκι από τη Χώρα των Σφακίων, αν δε θέλετε να ακολουθήσετε τα κουραστικά μονοπάτια είτε από Σφακιά (30 λεπτά), ή το Λουτρό (60 λεπτά).

Παραλία Φαλάσαρνα

Μια από τις διασημότερες παραλίες της Ελλάδας και βραβευμένη παλιότερα ως η καλύτερη στην Κρήτη, και μία  από τις δέκα καλύτερες της Ευρώπης, βρίσκεται 59 χλμ δυτικά των Χανίων και 17 χλμ της Κισσάμου. Τα χρώματα της θάλασσας παίζουν το δικό τους παιχνίδι με την πέτρα και τον ήλιο, που σε ταξιδεύουν σε εξωτικούς παραδείσους. Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας λέγεται Παχειά Άμμος, λόγω της έκτασής της, με μήκος ένα χλμ, η οποία δέχεται τον περισσότερο κόσμο και διαθέτει γήπεδο beach volley, καθώς και υποδομές θαλάσσιων αθλημάτων. Κοντά είναι το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, απ’ όπου πηγάζει γλυκό νερό. Όλη η περιοχή είναι προστατευόμενη. Μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα που θεωρείται μαγικό σε όλο το νησί. Εκτός απ’ τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης που βρίσκονται βόρεια της παραλίας, 6 χλμ νότια της Κισσάμου, συναντάμε τα ερείπια της Πολυρήνιας, σημαντικότατης αρχαίας πόλης, η οποία χρησιμοποιούσε τα Φαλάσαρνα ως το βασικότερο λιμάνι της. Μπορείτε να δείτε τμήματα της Ακρόπολης, σπιτιών, τάφων αλλά και ένα πέτρινο θρόνο αφιερωμένο μάλλον στον Ποσειδώνα.

Παραλίες Αγίων Αποστόλων

Δύο γραφικοί κόλποι, ο ένας δίπλα στον άλλον (3 χλμ δυτικά των Χανίων) και ανάμεσά τους, πάνω στη διαχωριστική χερσόνησο, ένα όμορφο άλσος κατάλληλο για περίπατο, να περιτριγυρίζει το εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων. Έχει υπέροχα τυρκουάζ νερά και ψιλή αμμουδερή ακτή. Διαθέτει τουριστικές υποδομές και είναι αγαπημένος προορισμός για τους ποδηλάτες των Χανίων, καθώς διαθέτει μεγάλο πεζοδρόμιο για το σκοπό αυτό.

Ελαφονήσι

Στο νοτιοδυτικότερο σημείο της Κρήτης και σε απόσταση 76 χλμ από την πόλη, φθάνουμε σε μια ονειρεμένη χερσόνησο που δίνει την εντύπωση νησιού. Το εξωτικό σκηνικό, που θυμίζει Καραϊβική ,συντίθεται από πλούσιους αμμόλοφους, την πάλλευκη άμμο με τους κέδρους και τα σπάνια λευκα κρινάκια, την πλούσια βιοποικιλότητα και φυσικά, τα γαλαζοπράσινα νερά. Το Λαφονήσι έχει πλούσια ιστορία στο βάθος των αιώνων, απ’ την αρχαία εποχή όπου οι Έλληνες έχτισαν ναό στον Μουσαγέτη Απόλλωνα, και στην απέναντι όχθη, ιερό προς τιμήν της Ινούς, κόρης του Κάδμου. Υπήρξε ορμητήριο πειρατών και εκεί οφείλει το όνομά του, Λαφονήσι, από τα λάφυρα που έκρυβαν οι πειρατές.

Γαύδος

Ένα νησί, αξιοθέατο από μόνο του. Ένας παράδεισος ακουμπισμένος στο νοτιότατο άκρο της Ευρώπης, στην αγκαλιά του Λυβικού πελάγους, σε απόσταση 22 χιλιομέτρων από τη Χώρα Σφακίων και 32 χιλιόμετρα από Παλιόχωρα. Ενταγμένη στο Natura 2000, είναι σταθμός μεταναστευτικών πουλιών και καταφύγιο απειλουμένων ειδών ,της φώκιας και της χελώνας caretta-caretta. Φυτώριο πεύκων, κέδρων, αγκίσαρων και σκίνων που συνυπάρχουν αρμονικά με θρούμπια, θύμους και ερείκια να αφήνουν τα μεθυστικά τους αρώματα στη μαγεία της παρθένας φύσης. Εφοδιασμένοι με νερό κυρίως, και την κατάλληλη περιβολή, ακολουθήστε τα καλοχαραγμένα μονοπάτια της μέχρι την Τρυπητή, το Καστρί και τον Άγιο Παντελεήμονα. Ένα νησί που κατοικήθηκε σ’ όλες τις περιόδους της ιστορίας έως σήμερα. Αποτέλεσε το ίδιο  κομμάτι της ιστορίας, όταν χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας κομμουνιστών. Δεκαεφτά πανέμορφα εκκλησάκια στολίζουν τις γωνιές του νησιού, απ’ όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος. Ο Φάρος της Γαύδου, στις Άσπες, χτισμένος 368 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, στα δυτικά του νησιού, είναι άλλο ένα αξιοθέατο. Κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία, ήταν περιστρεφόμενος και λειτουργούσε με πετρέλαιο και φυτίλι, ήταν δε ορατός έως 42 μίλια. Άλλα αξιοθέατα είναι τα ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά ερείπια στο λόφο του Αι- Γιάννη, οι λαξευτοί τάφοι στο Λαυρακά, οι ανασκαφές στο Σαρακίνικο και το Λαογραφικό Μουσείο στα Βατσιανά, και φυσικά, οι περίφημες Καραμέλες στην Τρυπητή. Στο ακρότατο νότιο σημείο της Γαύδου και της Ευρώπης ταυτόχρονα, με αμμουδιές στα ανατολικά και βραχώδεις ακτές με βότσαλα δυτικά, ως τη «μύτη», συναντάμε την παραλία της Τρυπητής. Αναγνωρίσιμη από τις τρεις μεγάλες φυσικές βραχώδεις καμάρες, τις Καραμέλες που βυθίζονται στα βαθυμπλέ νερά του Λυβικού. Αξίζει να έρθετε, ακολουθώντας τη διαδρομή από τον Κόρφο και διανύοντας 3,5 χλμ μέσα από πευκόφυτα μονοπάτια και πανοραμικά τοπία, να απολαύσετε το μπάνιο σας στα, συνήθως, ήρεμα νερά της. Στην επιστροφή, πάρτε το δεύτερο μονοπάτι και περάστε απ’ τα Βατσιανά, να γευτείτε τη φιλοξενία των καλόκαρδων λιγοστών κατοίκων. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του γειτονικού οικισμού των Σγουδιανών θα σας μυήσει στην πρότερη ζωή των Γαυδιωτών και θα σας ταξιδέψει σε πρώιμους χρόνους, χαζεύοντας τις συλλογές απολιθωμάτων που αφθονούν στο νησί.