espa

ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Ή αλλιώς «Το περιβόλι της Παναγιάς», βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη και αποτελεί πρώτη επιλογή του λεγόμενου εναλλακτικού ή θρησκευτικού τουρισμού. Βρίσκεται στο ανατολικότερο πόδι της Χαλκιδικής και αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους, αφιερωμένο ολοκληρωτικά στη λατρεία του Θεού. Αποτελεί το κέντρο του Ορθόδοξου μοναχισμού και είναι το μοναδικό μέρος στον κόσμο όπου ισχύει το άβατο, η απαγόρευση δηλαδή γυναικείας παρουσίας εκεί. Το μοναδικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, συνυφασμένο με την αξεπέραστη αρχιτεκτονική των Ιερών Μονών, χτισμένων στην πλειονότητά τους, κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού του Άθω προκαλούν δέος και έκσταση, ενισχύοντας το θρησκευτικό συναίσθημα του επισκέπτη.

Η Smart Rent είναι έτοιμη να προσφέρει το κατάλληλο για εσάς αυτοκίνητο και να σας υποδείξει τρόπους και διαδρομές που θα διευκολύνουν την πρόσβασή σας στο ιερό αυτό προσκύνημα. Στη χερσόνησο του Άθω υπάρχουν 20 Ιερές Μονές όπου φυλάσσονται μοναδικά έργα τέχνης, ιερά κειμήλια και βιβλία ανυπολόγιστης αξίας, όχι μόνο οικονομικής αλλά κυρίως ιστορικής και θρησκευτικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν επίσης αρκετές Σκήτες και Ησυχαστήρια.

Οι 20 Ιερές Μονές δεν αυξομειώνονται σε αριθμό και είναι οι εξής:

Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας (963): Πρώτη στην ιεραρχία των αγιορείτικων μονών και η μεγαλύτερη σε έκταση. Χτίστηκε πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλεως «Ακροάθως» από τον Άγιο Αθανάσιο, σχετικά κοντά από την παραλία.

Βατοπεδίου(972): Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και γνωστή για το Κυριακό της που είναι ενσωματωμένα 5 από τα 33 παρεκκλήσια που διαθέτει. Στη Μονή βρίσκονται 8 θαυματουργές εικόνες της Παναγίας όπως της Βηματάρισσας, της Αντιφωνήτριας, της Παραμυθίας, της Παντάνασσας, της Ελαιοβρύτισσας, της Πυροβοληθείσας, της Θεοδώρσκαγιας και της Εσφαγμένης. Μέγα θησαύρισμα, εκτός των άλλων, είναι η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου που δώρησε στη Μονή ο Αυτοκράτορας Ιωάννης Κατακουζηνός.

Ιβήρων(976): Το Σκευοφυλάκιο της Μονής θεωρείται από τα αξιολογότερα του Αγίου Όρους όπου φυλάσσονται ανεκτίμητοι θησαυροί, χρυσοκέντητα άμφια, ο μανδύας του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ κ.α. και στεγάζεται μαζί με τη βιβλιοθήκη που είναι οργανωμένη και πλούσια σε περιεχόμενο.

Σέρβικη- Χιλανδαρίου(1197): Στη βόρεια πλευρά του Όρους, αποτελεί το πνευματικό κέντρο του σέρβικου λαού επί 9 αιώνες. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου και εκτός των πλουσίων τοιχογραφιών, διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες σλαβικών και ελληνικών χειρογράφων. Κατέχει πλήθος ιερών εικόνων με γνωστότερη αυτή της Παναγίας Τριχερούσας.

Διονυσίου(1375): Στη δυτική πλευρά του Αγίου Όρους και σε απόκρημνο βράχο 80 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, δεσπόζει η Ιερά Μονή η οποία κατέχει το δεξί χέρι του Τιμίου Προδρόμου, στον οποίο είναι αφιερωμένο το καθολικό της. Η νότια πλευρά, φαίνεται από τον αρσανά ότι αποτελείται από αιωρούμενες ξύλινες στοές, οι οποίες στεφανώνουν τις άγριες κορυφές των απότομων βράχων, που κατεβαίνοντας τον Άθω, φέρνουν την αέναη βουή του βορρά. Δωρεά από τον Αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό, στον κτήτορα Όσιο Διονύσιο, η ιερή εικόνα της Παναγίας των Χαιρετισμών ή του Ακαθίστου, στην οποία ψάλθηκε για πρώτη φορά η Ακολουθία των Χαιρετισμών προς την Υπέρμαχο Στρατηγό στην Κωνσταντινούπολη και η οποία σήμερα αποθησαυρίζεται στο Ιερό Μοναστήρι.

Κουτλουμουσίου(12ος αιώνας): Μόλις 10 λεπτά από την πρωτεύουσα των Καρυών με τα γραφικά σπίτια και τη δεσπόζουσα βασιλική του Πρωτάτου, μέσα από μια κατάφυτη πλαγιά, αναδύεται σιωπηλός ο καστρότοιχος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου. Το Καθολικό που δεσπόζει στο κέντρο, είναι αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Στυλαρινής ή Γιάτρισσας και η γνωστότερη Παναγία η επονομαζόμενη «Φοβερά Προστασία» , η οποία λιτανεύεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα. Στη Μονή υπάρχουν επίσης 200 περίπου τεμάχια από ιερά λείψανα εβδομήντα Αγίων. Για τη φιλοξενία στη Μονή απαιτείται πρωτίστως προσυνεννόηση μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού προσκυνητών και της κοντινής απόστασης από τις Καρυές. Τηλ : 23770 22532 (12.00-14.00)

Παντοκράτορος(1363): Κτισμένη πάνω στη θάλασσα, στην ανατολική πλευρά του Αγίου Όρους είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Κύρια εικόνα της Μονής είναι η ιερή εικόνα της Παναγίας της «Γερόντισσας» δώρο του Αυτοκράτορα Αλεξίου Α΄ Κομνηνού. Εκεί φυλάσσονται τα ιερά λείψανα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα, του Ιερού Χρυσοστόμου και άλλων πολλών Αγίων, καθώς και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου.

Ξηροποτάμου(11ος αιώνας):  Αφιερωμένη στους Σαράντα Μάρτυρες, κτισμένη σε υψόμετρο 200 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τον κεντρικό δρόμο που ενώνει τη Δάφνη (25 λεπτά με τα πόδια) με τις Καρυές (2 ώρες με τα πόδια). Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του καθολικού είναι επιχρυσωμένο, έργο εξαίρετης τεχνικής. Το δεύτερο σε μέγεθος τεμάχιο Τιμίου Ξύλου σε σχήμα Βυζαντινού Σταυρού περικλείεται σε αργυρεπίχρυση σταυροθήκη.

Βουλγάρικη- Ζωγράφου(919): Στη νοτιοδυτική πλευρά της Αθωνικής πολιτείας, σε δασώδη πλαγιά, αθέατη από τη θάλασσα, από την οποία απέχει 1 ώρα πεζοπορία. Αρχικά ήταν ελληνική αλλά από τα μέσα του 19ου αιώνα όλοι οι μοναχοί είναι Βούλγαροι και οι ακολουθίες ψάλλονται στα βουλγαρικά. Είναι αφιερωμένο στην (Παναγία Ακάθιστο) μνήμη του Αγίου Γεωργίου. Η βιβλιοθήκη φιλοξενεί σπάνια χειρόγραφα, ελληνικούς και βουλγαρικούς κώδικες που σημαντικότερος είναι το χειρόγραφο της πρώτης ιστορίας του βουλγαρικού έθνους την οποία έγραψε ο μοναχός Παίσιος το 1745.

Δοχειαρίου(11ος αιώνας): Το πιο γραφικό μοναστήρι χτισμένο δίπλα στη θάλασσα, στις παρυφές της κατάφυτης από κυπαρίσσια πλαγιάς που καταλήγει εκεί. Είναι η πρώτη Μονή που αντικρίζει ο επισκέπτης φτάνοντας στο Άγιο Όρος. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Σε ένα από τα παρεκκλήσια φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου. Εκεί φυλάσσονται επίσης πολλά χειρόγραφα και έντυπα βιβλία καθώς και τεμάχια Τιμίου Ξύλου αλλά και λείψανα Αγίων.

Καρακάλλου(1070): Σε υψόμετρο 200 μέτρων δεσπόζει η Μονή Καρακάλλου, στη βορειοανατολική πλευρά της χερσονήσου του Άθω. Απέχει 5 λεπτά με το αυτοκίνητο και 30 λεπτα με τα πόδια από τη Μονή Φιλοθέου. Αφιερωμένη στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Στη Μονή υπάρχουν τμήματα λειψάνων Αγίων και τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Επίσης ιερά άμφια και λειτουργικά σκεύη και αντικείμενα με ιστορική και καλλιτεχνική αξία. Από τις πολλές φορητές εικόνες ξεχωρίζουν αυτή του ασπασμού Πέτρου και Παύλου, έργο του Κωνσταντίνου Παλαιοκαπά και της Περιτομής του Χριστού. Στη βιβλιοθήκη επίσης φυλάσσονται χρυσόβουλα, χειρόγραφα βιβλία κ.α.

Φιλοθέου(992): Αποτελεί δημοφιλή προορισμό στα ανατολικά του Όρους, με μεγάλες δυνατότητες φιλοξενίας. Κείτεται σε ένα καστανόφυτο οροπέδιο της βορειοανατολικής πλευράς σε υψόμετρο 310 μέτρων, σε απόσταση 30 λεπτών από την Καρακάλλου, 45 λεπτά από την ακτή και 2,5 ώρες (ή 30 λεπτά με το αυτοκίνητο) από Καρυές. Στο καθολικό της τιμάται ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου. Υπάρχουν βιβλία και πολύτιμα κειμήλια που φυλάσσονται εκεί. Δίπλα στη θάλασσα βρίσκεται το Αγίασμα της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, το οποίο αναβλύζει διαρκώς με σταθερή ποσότητα και θερμοκρασία, στη θέση όπου, κατά την παράδοση, ο Ηγούμενος της Μονής είδε σε όραμα την εικόνα της Παναγίας να τον προσκαλεί να την φέρει από τη θάλασσα.(12η θέση στην ιεραρχία)

Σίμωνος Πέτρας(1363): Χτισμένη πάνω σε απόκρημνο βράχο ύψους 230 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας , από τα τολμηρότερα κτίσματα του Όρους, η Ιερά Μονή, αφιερούται στη Γέννηση του Χριστού. Καύχημα της Μονής αποτελεί η βιβλιοθήκη της που διαθέτει πάνω από 70.000 τόμους ανθρωπιστικών επιστημών και η οποία χρησιμοποιεί τις πλέον σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης και φύλαξης των βιβλίων της. Λόγω εκτεταμένης ανακαίνισης, υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες φιλοξενίας.

Αγίου Παύλου(11ος αιώνας): Βρίσκεται στη βάση του Άθωνα, στη δυτική πλευρά. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Υπαπαντή του Χριστού, όπου φυλάσσονται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μυροβλύτισσας, τεμάχια Τιμίου Ξύλου και τα Δώρα των Μάγων προς το νεογέννητο Χριστό. Διατηρεί πλούσια βιβλιοθήκη.

Σταυρονικήτα(1542): Η νεότερη και μικρότερη Αγιορείτικη Μονή. Απέχει 15 λεπτά από τις Καρυές με αυτοκίνητο ή 1 ώρα από τη μονή Παντοκράτορος από ένα παραλιακό μονοπάτι και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο. Στο σκευοφυλάκιο φυλάσσονται λείψανα Αγίων, λειτουργικά σκεύη και Σταυροί. Η Μονή καταλαμβάνει τη 15η θέση στην ιεραρχία μεταξύ των Μονών.

Ξενοφώντος(1070): Στο παραθαλάσσιο τμήμα της νοτιοδυτικής πλευράς του Άθωνα, σε κοντινή απόσταση από τη Μονή Δοχειαρίου είναι χτισμένο το Μοναστήρι. Είναι η μοναδική Μονή του Αγίου Όρους με δύο Καθολικά. Το αρχαιότερο υπάρχει προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου και το νεότερο καθολικό συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα καθολικά μεταξύ των Μονών του Όρους.

Γρηγορίου(14ος αιώνας): Αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο, είναι χτισμένη σε βράχο, πάνω από τη θάλασσα. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιλαμβάνει 297 χειρόγραφους κώδικες, θεολογικά, εκκλησιαστικά και λειτουργικά βιβλία, καθώς και χρυσόβουλα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Εσφιγμένου (11ος αιώνας): Χτισμένη στα βορειοανατολικά της χερσονήσου του Άθω, στο μυχό ενός κόλπου. Απέχει από την Ιερισσό 1,5 ώρα. Ιδρύθηκε από τη Βυζαντινή Αυτοκράτειρα Πουλχερία και λόγω της εύκολης πρόσβασης από τη θάλασσα, υπέφερε πολύ από τις επιδρομές των πειρατών.

Ρώσικη-Αγίου Παντελεήμωνος(11ος αιώνας): Γνωστή ως Ρώσικο μοναστήρι είναι ένα τεράστιο και επιβλητικό συγκρότημα. Όλα τα οικοδομήματα αποτελούν δείγματα της ρωσικής αρχιτεκτονικής και είναι διακοσμημένα με τοιχογραφίες της ρωσικής ζωγραφικής σχολής του 19ου αιώνα. Το καθολικό της, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, είναι το μοναδικό στο οποίο δεν τελείται Θεία Λειτουργία, αλλά στο παρεκκλήσι της Αγίας Σκέπης. Αυτό συμβαίνει διότι , σύμφωνα με το τυπικό της Μονής, η Θεία Λειτουργία τελείται στο καθολικό στα ελληνικά και τα ρώσικα εκ περιτροπής, ενώ στα υπόλοιπα μόνο στα ρώσικα. Το επιβλητικό κωδωνοστάσιο διαθέτει 32 καμπάνες εκ των οποίων η πρώτη είναι η μεγαλύτερη καμπάνα των Βαλκανίων και η 2η μεγαλύτερη παγκοσμίως. Έχει διάμετρο περίπου 3 μέτρα, ζυγίζει 13 τόνους και ο ήχος φθάνει μέχρι  τον Πολύγυρο- 70 χιλιόμετρα μακριά!

Κωνσταμονίτου(1086)

Εικοστή στην ιεραρχία κατάταξης των Μονών, βρίσκεται χτισμένη στην περιοχή του Συγγιτικού Κόλπου, σε μια δασωμένη χαράδρα υψομέτρου 200 μέτρων, που επικοινωνεί δύσκολα με τα υπόλοιπα μοναστήρια. Η Μονή απέχει περίπου μία ώρα από τον αρσανά της, μέσα από διαδρομή γεμάτη από ελαιώνες και καστανιές. Ιδρύθηκε από τον Κώνστα, γιο του Μ. Κωνσταντίνου, κάτι που εξηγεί το όνομά της. Είναι αφιερωμένη στον πρωτομάρτυρα Στέφανο, του οποίου η θαυματουργή εικόνα φυλασσεται στο Καθολικό, μαζί με τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας. Στη Μονή φυλάσσονται κειμήλια, άμφια, χρυσόβουλα, λείψανα Αγίων και ένα κομμάτι του Τιμίου Ξύλου.

 

Για να επισκεφθεί κανείς το Άγιον Όρος, πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίσει το διαμονητήριο από το Γραφείο Προσκυνητών στη Θεσσαλονίκη (8.30-14.00 κ Σάββατο 10.00-12.00), μιας και ο επιτρεπόμενος αριθμός είναι 120 άτομα ανά ημέρα. Η μετάβαση γίνεται με καραβάκι από Ουρανούπολη ή από την Ιερισσό, όπου ο επισκέπτης πρέπει να εγκαταλείψει το αυτοκίνητο. Οι πόλεις αυτές, ως τουριστικές, διαθέτουν όλων των ειδών τα καταστήματα, ξενοδοχεία και parking για τα αυτοκίνητα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το σκοπό αυτό.