espa

ΑΛΛΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ: Η κεντρικότερη πλατεία της πόλης, με το χαρακτηριστικό ¨σχήμα μπουκάλι¨ (σε έμπνευση Ερνέστ Εμπράρ), αποτελεί ορόσημο για την πόλη, τόπος συνάντησης, αγορών αλλά και σημείο ξεκούρασης, με τις πολλές επιλογές διασκέδασης που προσφέρει.

ΑΓΑΛΜΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ: Βρίσκεται ακριβώς δίπλα από τον Λευκό Πύργο, στην παραλία της πόλης και αναπαριστά τον Βασιλιά των Μακεδόνων Αλέξανδρο Γ΄ πάνω στον πιστό του Βουκεφάλα. Παραπλεύρως υπάρχει μία μπρούτζινη ανάγλυφη παράσταση της μάχης της Ισσού, καθώς και δύο σειρές από ασπίδες και σάρισες που συμβολίζουν τους απλούς Μακεδόνες στρατιώτες που πολέμησαν στο πλευρό του Μεγάλου Στρατηλάτη. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από μπρούτζο με συνολικό ύψος τα 11 μέτρα, σε σχέδιο του γλύπτη Ευάγγελου Μουστάκα.

ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ: Ακόμη ένα σήμα κατατεθέν της πόλης με ύψος που αγγίζει τα 76 μέτρα, βρίσκεται στο χώρο της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Για αρκετά χρόνια αποτελούσε το εκθεσιακό περίπτερο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών. Αξίζει να επισκεφτείτε το καφέ- εστιατόριο με την υπέροχη θέα, που φιλοξενείται εκεί.

 

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ: Ένας από τους σημαντικότερους  θεατρικούς οργανισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 1961 και συμμετέχει ενεργά στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης αλλά και της χώρας. Στεγάζεται στο επιβλητικό κτίριο επί της οδού Εθνικής Αμύνης με θέα προς την παραλία της πόλης.

 

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Είναι μία ετήσια εμπορική έκθεση με παγκόσμια ακτινοβολία, βαρύνουσας σημασίας τόσο για τη χώρα όσο και την Ευρώπη. Διοργανώνεται την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου εκάστου έτους σε μία έκταση 180.000 τ.μ στο κέντρο της πόλης και έχει διάρκεια μιας εβδομάδας. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1926, ενώ εμπνευστής της ήταν ο υπουργός Νικόλαος Γερμανός.

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σε ένα από τα καλύτερα σημεία της παραλίας της πόλης είναι χτισμένο το επιβλητικό κτίριο του Μεγάρου Μουσικής. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2000 και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της πόλης. Μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτήρι κρασί με θέα στη θάλασσα, στον υπέροχο, ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

 

Εκτός από το βυζαντινό και το ρωμαϊκό στοιχείο, η Θεσσαλονίκη έχει και πολλά κτίρια τα οποία μαρτυρούν και την ιστορία της ως μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Έτσι λοιπόν περπατώντας επί της οδού Εγνατίας θα συναντήσει κανείς τα περίφημα Λουτρά Μπέη Χαμάμ, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους  και το Αλκαζάρ ή Χαμζά Μπέη Τζαμί. Απέναντι ακριβώς, επί της Βενιζέλου, θα βρείτε το περίφημο Μπεζεστένι μνημείο που χτίστηκε επί Σουλτάνου Μεχμέτ Β’. Βορειότερα, στην οδό Κασσάνδρου, θα συναντήσετε επίσης και το Αλατζά Ιμαρέτ που λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Ανατολικότερα, επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα συναντήσετε το Γενί Τζαμί, το οποίο για κάποιο διάστημα λειτούργησε ως Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ακόμη και πολλά διατηρητέα κτίρια τα οποία στο παρελθόν ανήκαν σε Τούρκους ή Εβραίους επιφανείς του  19ου και του 20ου αιώνα, όπως η Βίλα Μπιάνκα (σημερινή Δημοτική Πινακοθήκη), η Βίλα Καπαντζή (σημερινό Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας), η Βίλλα Μορντώχ, η Έπαυλη Μοδιάνο (σημερινό Λαογραφικό-Εθνολογικό μουσείο), η Βίλλα Αλλατίνι (σήμερα στεγάζει την  Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας)κ.α.