espa

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Αρχαία Κυδωνία

Στη σημερινή παλιά πόλη, ήταν κτισμένη η μινωική Κυδωνία, ένα σπουδαίο εμπορικό κέντρο της εποχής. Τα περισσότερα ίχνη εντοπίστηκαν στο λόφο Καστέλι, πάνω από το παλιό ενετικό λιμάνι, όπου βρέθηκαν πλάκες της Γραμμικής Α’ και Β’. Τα υπόλοιπα, καθώς και το ανάκτορο της Κυδωνίας βρίσκονται θαμμένα κάτω από τη σύγχρονη πόλη.

Τάφοι Βενιζέλων

Μία επίσκεψη εδώ, στην ιστορική τοποθεσία των Χανίων, δίπλα στον ενετικό ναό του Προφήτη Ηλία, είναι επιβεβλημένη για να τιμήσετε τον Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλο και το γιό του Σοφοκλή, για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην πατρίδα, Αλλά και στο άγαλμά του «Καγιαλέ» λίγο παραδίπλα, που υψώθηκε προς τιμήν του επαναστάτη Σπύρου Καργιαλεδάκη,ο οποίος μετα από βροχή πυροβολισμών ύψωσε την Ελληνική σημαία , κάνοντας κοντάρι το κορμί του.

Συμμαχικό Νεκροταφείο

Στη Σούδα, σε μια πολύ όμορφα διαμορφωμένη περιοχή, κτίστηκε το κοιμητήριο αυτό, προς τιμήν των πεσόντων στρατιωτών, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Αρχιτέκτων, ο Louis De Soissons, ενώ περιλαμβάνει 1527 άτομα διαφόρων χωρών. Κάθε  χρόνο, γίνονται εκδηλώσεις στη μνήμη τους με προσελεύσεις πολλών επισκεπτών, κυρίως Αυστραλών και Νεοζηλανδών.

Φάρος Χανίων

Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης, με ύψος 21 μέτρα, που γίνεται ορατό από απόσταση 7 μιλίων. Είναι ενετικό δημιούργημα αλλά δέχτηκε πολλές παρεμβάσεις, για να λάβει την τελική του μορφή από τους Αιγύπτιους το 19ο αιώνα.

Φραγκοκάστελλο

Το πολυθρύλητο ενετικό κάστρο των Σφακίων, που στοιχειώνει ο θρύλος των Δροσουλιτών, οι σκιές των οποίων εμφανίζονται ακόμη στα Τείχη του κάποιες νύχτες.

Λίμνη Κουρνά

Η μοναδική φυσική λίμνη της Κρήτης με γλυκό νερό, μόλις 4 χλμ από Γεωργιούπολη.

Μονή Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων ή Μουρτάρων

Είναι μόλις 15 χλμ από τα Χανιά, κοντά στο αεροδρόμιο και στους πρόποδες της οροσειράς του Σταυρού. Χτίστηκε από τους Ενετούς αδελφούς Τζαγκαρόλους. Σήμερα, εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική και οικονομική ζωή του τόπου και σε μουσειακό της χώρο, φιλοξενεί αξιόλογες εικόνες και σκεύη ,όπως το χειρόγραφο ειλητό του 12ου αιώνα, εικόνες του Αγίου Νικολάου, του ένθρονου Χριστού κ.α. Αξίζει μια επίσκεψη που θα σας γνωρίσει μεθόδους παραγωγής αγνών παραδοσιακών προιόντων ,όπως βιολογικό ελαιόλαδο, μέλι κρασί, σαπούνι.

Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου

 Βρίσκεται 19 χλμ βορειοανατολικά των Χανίων, κοντά στη Μονή Αγίας Τριάδος, σε υψόμετρο 260 μέτρων, στην είσοδο του φαραγγιού Αυλάκι, χτισμένη με λογική φρουρίου. Αρχιτεκτονικά, είναι Σταυροειδής μετά τρούλου, με πολλές ανάγλυφες παραστάσεις στην είσοδο, είναι δε αφιερωμένο στην Παναγία, εξ’ ου και η ονομασία της. Γύρω απ’ το καθολικό υπάρχουν 50 κελιά, η τράπεζα, μικρό μουσείο κ.α. Δίπλα, υπάρχουν δύο παρεκκλήσια των Αγίων Δέκα και του Ιωάννη του ερημίτη, ο οποίος έζησε σε σπηλιά μέσα στο φαράγγι Αυλάκι. Πάρτε το πλακόστρωτο μονοπάτι και κατηφορίστε ως τη θάλασσα, όπουσε 20 λεπτά θα συναντήσετε τον Αρκουδοσπήλιο , τον σπηλαιώδη ναό του Αγίου Ιωάννη, ενώ σε 10 λεπτά θα αντικρίσετε τη θέα των πράσινων νερών κλεισμένα σ’ ένα στενό γραφικό φιόρδ.

Νήσος Σούδα

Ένα μικρό νησί που στέκει άγρυπνος φρουρός στην είσοδο του κόλπου της Σούδας. Από το 14ο αιώνα ξεκίνησε η αμυντική οχύρωσή του η οποία δεν τελειοποιήθηκε λόγω κόστους. Η Φορτέτζα, το φρούριο της Σούδας, που περιέβαλλε όλη την έκταση του νησιού, από τεχνικής πλευράς, ανταποκρίθηκε στο σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Ακόμη και σήμερα χρησιμεύει ως ναυτική βάση, γι’ αυτό δεν επιτρέπονται επισκέψεις και φωτογραφίες.