ΦΑΡΑΓΓΙΑ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Φαράγγι Κυδώνι

Στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, στο πανέμορφο χωριό Καράνου, συναντάμε το φαράγγι Κυδώνι. Το πιο πράσινο ίσως φαράγγι της Κρήτης με απίστευτη βλάστηση και δέντρα που το ύψος τους ξεπερνά τα 20 μέτρα. . Ξεκινά μέσα από το χωριό, στην παλιά βρύση του απ’ όπου  κατηφορίζει ένα ευδιάκριτο μονοπάτι και περνώντας μέσα από έναν εντυπωσιακό ελαιώνα και το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, μπαίνει στην κοίτη του ρέματος. Το αρκετά εύκολο μονοπάτι που διασχίζει το γεμάτο από πυκνή βλάστηση φαράγγι, μετρά 2 χιλιόμετρα για να καταλήξει στο σημείο όπου συναντά το Μαυροπηλιώτη,  παρακλάδι του ποταμού Πλατανιά. Στην πορεία του δημιουργεί 2-3 μικρούς καταρράκτες, όπου συναντάμε μια πανέμορφη, ξύλινη γέφυρα, η οποία μας οδηγεί σε βραχοσκεπή και μικρούς σταλακτίτες. Η κατάβασή του απαιτεί μία ώρα περπάτημα. Στο χαμηλότερο σημείο του, συναντάμε 2 παλιά μονοπάτια που βγάζουν στον κοντινό οικισμό Σκορδαλού.

Φαράγγι Σαμαριάς

Τα Χανιά φιλοξενούν το διασημότερο περιπατητικό φαράγγι της Ευρώπης, που περπατούν χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι και είναι τμήμα του ευρωπαικού μονοπατιού Ε4. Το μήκος του αγγίζει τα 15 χιλιόμετρα και η κατάβασή του διαρκεί  5-7 ώρες. Ξεκινάς από υψόμετρο 1250 μέτρα και διασχίζεις τον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς απ’ το Ξυλόσκαλο. Το γνωστότερο σημείο του είναι οι Σιδερόπορτες όπου τα απόκρημνα βράχια απέχουν μεταξύ τους μόλις 4 μέτρα και υψώνονται περίπου στα 500 μέτρα. Εκεί κατοικεί ο κρητικός αίγαγρος αλλά και πολλά είδη πανίδας και χλωρίδας. Η πεζοπορία μέσα στο φαράγγι για να καταλήξει στο Λιβυκό πέλαγος είναι για πολλούς αυτοσκοπός.

Φαράγγι Θερίσου ή Ελ. Βενιζέλου

Βρίσκεται κοντά στα Χανιά και μπορείς να το διατρέξεις με αυτοκίνητο μέσα σε 6 χιλιόμετρα. Οι κατακόρυφες βουνοκορφές με την πλούσια βλάστηση δεν υστερούν απ’ τα υπόλοιπα φαράγγια της νήσου. Στην είσοδο του φαραγγιού θα συναντήσεις το ηρωικό χωριό Θέρισσο, κρυμμένο στις υπώρειες των Λευκών Ορέων, σε υψόμετρο 580 μέτρων και απόσταση 16 χλμ νότια των Χανίων, θα σε καλωσορίσει και θα σε ταξιδέψει στην ιστορία του.

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Μήκους 7,5 χιλιομέτρων, που θέλεις 3 ώρες για να το διαβείς, αποτελεί τμήμα του ευρωπαικού μονοπατιού Ε4 καθώς και τμήμα της Natura 2000, έχει μάλιστα χαρακτηρισθεί ως καταφύγιο άγριας ζωής αφού είναι τμήμα του βιότοπου του κρητικού αιγάγρου (κρι-κρι) και της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής. Όμως το Αγιειρηνιώτικο φαράγγι, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μετά της Σαμαριάς την οποία συναγωνίζεται, δεν είναι σπουδαίο μόνο για τη βιοποικιλότητα που παρουσιάζει ή την αισθητική του αξία, αλλά για την ιστορική και πολιτιστική του ταυτότητα. Το μονοπάτι της «Φυγού» ήταν η διέξοδος των αγωνιστών της Επανάστασης, την εποχής της Τουρκοκρατίας, προς τον Ομαλό. Επίσης, κοντά βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Χριστού και ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πιο νότια βρίσκονται οι αρχαίες πόλεις της Ελύρου, της Υρτακίνας, Συίας, της Λισσού και Ποικιλασσού.

Φαράγγι Αράδαινας

Το πιο βαθύ και ένα από τα πιο απότομα του νομού, με ύψος 138 μέτρα είναι ιδανικό για bunjee-jumping και πεζοπορία. Εκεί βρίσκουμε τη μεταλλική γέφυρα της Αράδαινας, την υψηλότερη στην Ελλάδα και δεύτερη στην Ευρώπη για το άθλημα bunjee-jumping. Η μαγευτική διαδρομή μέχρι την έξοδο στην ονειρική παραλία Μαρμαρά, αποτελεί μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.