ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου: Τα εκθέματα είναι από την εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από τα Αρχαία Στάγειρα, την Αρχαία Όλυνθο, την Άφυτο και αλλού. Σημαντικότερα είναι ένας ημιτελής κούρος της αρχαικής περιόδου και μια μαρμάρινη κεφαλή του Διονύσου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Ολύνθου: Διαθέτει μόνο οπτικοακουστικό υλικό για την ιστορία της αρχαίας πόλης, μέσα από τις ανασκαφές. Τα εκθέματα βρίσκονται στα μουσεία Πολυγύρου και Θεσσαλονίκης.

Ανθρωπολογικό Μουσείο Πετραλώνων: Περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν τον άνθρωπο Neanderthal.

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρναίας: με πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα του καθημερινού βίου και οικογενειακά κειμήλια, το πρώτο ραδιόφωνο του χωριού από το 1941 καθώς και πυροσβεστική αντλία 200 περίπου ετών.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου το οποίο διαθέτει εκθέματα παραδοσιακής κουλτούρας, όλα δωρεές από κατοίκους της περιοχής.

Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών και Εργαλείων εκτός από παλιές και σύγχρονες τεχνικές αλιείας, μικρογραφίες αλιευτικών σκαφών, διάφορων εργαλείων ψαρέματος, μπορεί κανείς να ανακαλύψει και την εξαιρετική μαγεία του βυθού που προβάλλεται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων. Αξίζει κανείς να περάσει και από την εκκλησία της Παναγίας Κορυφινής στο κέντρο των Μουδανιών, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική λόγω του τεραστίου μεγέθους της αλλά και της θαυματουργής εικόνας από τη Μ.Ασία.