espa

ΕΔΕΣΣΑ

Η πόλη του νερού, μια πόλη στα πόδια του Βερμίου, που διαρρέεται από τέσσερα ποτάμια, σχηματίζοντας δώδεκα υπέροχους καταρράκτες (τους μεγαλύτερους στο χώρο των Βαλκανίων), με πλούσια βλάστηση και υπέροχη θέα στον κάμπο, αλλά και με σπουδαία ιστορία. Αποτελεί ιδανικό προορισμό χαλάρωσης και ηρεμίας. Αξίζει να περάσετε απ' το Γενί Τζαμί, το μοναδικό χωρίς αλλοιώσεις, χτισμένο σύμφωνα με το πρότυπο της Αγίας Σοφίας στην Πόλη.

Καταρράκτες Εδέσσης

Στην άκρη της πόλης, σ' ένα καταπληκτικό γεωπάρκο 100.000 τ.μ, από ένα βράχο, γνωστό ως "φρύδι" της πόλης, ξεπηδούν τα ορμητικά νερά δώδεκα υπέροχων καταρρακτών. Γνωστότερος, ο μεγάλος καταρράκτης Κάρανος, που πέφτει από ύψος 70 μέτρων. Μέσα στο πάρκο, φιλοξενείται και το Μουσείο Νερού και δημιουργούνται χώροι συνάντησης και αναψυχής.

Λουτρά Πόζαρ

Σε υψόμετρο 390 μέτρων και απόσταση 30 χλμ από Έδεσσα και 100 χλμ από Θεσσαλονίκη, πέντε ιαματικές πηγές αναβλύζουν κατά μήκος της κοίτης του θερμοποτάμου που συνεχίζει τη ροή του ως τη λεκάνη της Αλμωπίας. Εκεί δημιουργεί  χώρους λουτροθεραπείας-ποσιοθεραπείας , οι οποίοι συντελούν στην ψυχοσωματική ευεξία του λουομένου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Μαύρο Δάσος , το σπηλαιολογικό πάρκο των Λουτρών, το φαράγγι των Λουτρών με τη γύρω περιοχή που προσφέρεται για εκδρομές, ορειβασία αλλά και απλούς περιπάτους.

Φαράγγι Λουτρών

Ξεκινά απ' τα ελληνικά σύνορα μέχρι την περιοχή των Λουτρών, στο ρέμα Νικολάου. Η διαδρομή ανάμεσα από την παρθένα φύση, με οργιώδη βλάστηση και πλούσιους καταρράκτες, είναι μαγευτική. Πέτρινα μονοπάτια και ξύλινα γεφυράκια, βοηθούν τον επισκέπτη να προσεγγίσει τα μοναδικά σπήλαια.

Σπηλαιολογικό Πάρκο Λουτρών

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο πρώτο σπηλαιολογικό πάρκο της Ελλάδας, αποτελούμενο από ένα σύμπλεγμα 17 σπηλαίων, όπου βρέθηκαν εργαλεία παλαιολιθικής και νεολιθικής περιόδου, λιθογραφίες, απολιθώματα της καφετιάς αρκούδας και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, που μαρτυρούν την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού.

Μαύρο Δάσος

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Βόρα (Καιμάκτσαλαν) κατάφυτο από πανύψηλα και ίσια σα λαμπάδες πεύκα να κατηφορίζουν στολίζοντας τον κάμπο της Αλμωπίας. Μπορείτε να το διασχίσετε με αυτοκίνητο, να το επιτρέπει ο καιρός, ως την κορυφή. Αν το επιχειρήσετε, καλύτερα να πάρετε τη διαδρομή απ' το χωριό Μεγαπλάτανος, καθώς ένα μεγάλο τμήμα του είναι ασφαλτοστρωμένο.

Το Καϊμάκτσαλαν Χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται περίπου στα 2000 μέτρα με το κεντρικό καταφύγιο, parking , σχολές σκι και φτάνει τα 2480 μέτρα όπου στην κορυφογραμμή με τη FYROM, υπάρχει το εκκλησάκι του Αι –Λιά, μνημείο του ‘Α Παγκοσμίου πολέμου. Η θέα από το βουνό είναι εκπληκτική και όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες φαίνεται ο Θερμαϊκός κόλπος και η κορυφή του Ολύμπου. Η περιοχή ενδείκνυται για ορειβατικό σκι και δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψει κάποιος υπέροχες τοποθεσίες και δασικά μονοπάτια.

Ο παραδοσιακός οικισμός Παλαιού Αγίου Αθανασίου σε 1200 μέτρα ύψος, κοντά στο χιονοδρομικό, σε μαγεύει όχι μόνο για τη θαυμάσια Μακεδονική αρχιτεκτονική, αλλά και για το τοπικό γαστρονομικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει στα πολυπληθή παραδοσιακά κέντρα εστίασης και φιλοξενίας. Η απόσταση από την Έδεσσα είναι μόλις 28χλμ.